ANIMATION

filmen Klik her for at prøve animationen

VALGT DILEMMA

Vi har i vores gruppe valgt at arbejde med første scenarie:

1. Bent har haft en kræftsygdom, og hans ægtefælle Flemming vil under en samtale med en sygeplejerske på sundhedscentret gerne tale om deres samliv, men det vil Bent ikke. Hvordan griber du det an?

Forslag til, hvordan du griber dialogen an: ”Det er helt forståeligt, at du ikke har lyst til at tale om det. Mange der får en kræftsygdom oplever, at deres sygdom forandrer deres private samliv, og hvis det er noget, I oplever forandrer sig for jer, er det naturligvis noget, vi godt kan tale om, hvis I begge to har lyst. Det er også noget I kan tage med hjem og tale om, og så kan vi tale om det en anden gang - eller hver for sig, hvis det er noget I har behov for.”
Husk også altid at give borgeren og pårørende relevant information, i form af pjecer, informationsfoldere og hjemmesider med hjem eller oplyse om tilbud der kan være relevante.

HISTORIE-IDÉ

STARTSCENE:

Sygeplejerske: "Hej med jer, Bent og Flemming. Hvordan går det med jer to her under Bents sygdomsforløb?"

Flemming: "Jo, altså det går grundlæggende bedre, men jeg kunne godt tænke mig sludre lidt om det, der sker, derhjemme. Det er som om, at Bent trækker sig lidt fra mig… Jeg savner, at hygge os sådan som vi plejede. Vi puttede altid så dejligt."

Bent: “Ej, Flemming? Er det virkelig nødvendigt at diskutere her?"

Flemming: “Jeg bliver bare ked af det. Jeg får det jo mærkeligt i knolden. Jeg synes, at det er vigtigt at få snakket om, For vores begges skyld."

Bent siger forsigtigt: “Jeg har ikke lyst til at komme ind på det lige nu. Det er så personligt, og jeg har så meget i hovedet i forhold til min kræftsygdom."

… (går videre til første forgrening: VALG 1, 2 eller 3)

VALG 1

Sygeplejerske: "Helt forståeligt, at du ikke har lyst til at snakke om det lige nu, Bent. Mange der får en kræftsygdom oplever, at deres sygdom forandrer deres private samliv, og hvis det er noget, I oplever forandrer sig for jer, er det naturligvis noget, vi godt kan tale om, hvis I begge to har lyst. Det er også noget I kan tage med hjem og tale om, og så kan vi tale om det en anden gang – eller hver for sig, hvis det er noget I har behov for.”

Bent og Flemming smiler begge og nikker. Bent: “Jeg tror, at det ville være godt for os lige at få snakket sammen før vi drøft er emnet her. Ellers ville det være lidt grænseoverskridende for mig.”

Flemming: “Ja, lad os lige gå hjem og blive enige først. Så kan vi lige finde ud af, hvad der er det smarteste at gøre." Flemming tilføjer lidt friskt: “Så skal vi rigtig hjem og snakke den ud, hva’ Bent?”

…. (går videre til anden forgrening: VALG A eller B)

VALG A)

Sygeplejerske: “I er i hvert fald fald altid velkomne her. Her kan I få nogle informationsbrochurer og links til hjemmesider med relevant information, hvis I har lyst til det?”

De ser begge meget glade ud. Flemming: “Det kunne være mægtigt med nogle brochurer! Mange tak. Så kan vi også blive lidt klogere. Det er altid så dejligt at komme her!"

VALG B)

Sygeplejerske: “Ja, tag I hjem og bliv enige. Det er altså altid vigtigt, at få snakket om tingene. Og endelig bare kom tilbage, hvis der er noget."

Bent og Flemming ser glade ud. Siger begge: “Mange tak!"

VALG 2

Sygeplejerske: “Helt forståeligt, at du ikke har lyst til at snakke om det lige nu, Bent. Det er dog helt almindeligt, at en kræftsygdom kan forandre samlivet. Hvis Flemming har behov for at snakke om det, kan det være, at du lige skal gå udenfor et øjeblik? Så kan Flemming og jeg snakke sammen et øjeblik”

Flemming: “Det kan da godt være, at det kunne være en løsning. Jeg vil bare så gerne ha’ at vi rigtig har det dejligt!”

Bent: “Tjoo, men kom vi her ikke til en fælles samtale?”

… (går videre til anden forgrening: VALG A eller B)

VALG A)

Sygeplejerske: “Jo, selvfølgelig er det en fælles samtale, men det er jo ikke så nemt Bent, når du ikke har lyst til at være åben om problemerne. Du skal ikke være så forsigtig. Prøv engang, at tænk på Flemming!"

Bent ser pinlig ud og bliver ked af det. Flemming: “Nu skal du være sød ved Bent!”

VALG B)

Sygeplejerske: “Det skal kun være, hvis I begge er trygge ved det. At være pårørende til en med sygdom kan være hårdt, og det er vigtigt, at få lukket op for nogle af de spørgsmål og problemer, som helt naturligt kan komme. Jeg foreslår det kun, fordi det er helt i orden, hvis Bent ikke er indstillet på at snakke om jeres samliv netop nu.”

Flemming: “Ja, jeg kunne egentlig godt tænke mig, at få snakket lidt om det. Er det okay, Bent?”

Bent: “Ja, det er helt fint. Selvom jeg synes det er lidt mærkeligt for mig, at I skal snakke om vores fælles problemer uden, at jeg er til stede. Men Flemming, du skal selvfølgelig have mulighed for at lukke op, hvis du har behov for det."

VALG 3

Sygeplejerske: “Hvorfor har du ikke lyst til at snakke om det, Bent? Det er vigtigt i denne slags situationer, at få kommunikeret om, hvad der sker og det er også vigtigt for den pårørende at komme ud med sine problemer. (henvender sig til Flemming) Hvad er det, som du føler, at der sker imellem jer, Flemming? Har I stadig sex? Og hvor tit?”

Flemming: “Nej, vi får slet ikke hygget mere. Det går mig meget på. Jeg har stadig lyst til at være putte med Bent, men han er altid træt.”

Bent: “Jeg kan slet ikke overskue denne samtale. Jeg troede, at vi kom her for at drøfte mit fysiske helbred.”

… (går videre til anden forgrening: VALG A eller B)

VALG A)

Sygeplejerske: “Ej, nu skal du lige være lidt åben Bent! Sex er helt naturligt!”

Bent bliver ked af det. Flemming: “Helt ærligt!”

VALG B)

Sygeplejerske: “Hvis Bent ikke har lyst denne samtale, er det måske ikke en god idé at tale om det. Beklager, at jeg bragte det på banen. Nu til noget andet...”

Bent og Flemming ser forvirrede ud.

FLOWCHART

flowchart

STORYBOARD

storyboard

STYLETILE

styletile

SCENOGRAFI OG KARAKTERDESIGN

karakterer venteværelse hoslaegen

SEKVENSDIAGRAM

Link til pdf

LAYOUTDIAGRAM

layout diagram

ASSET LIST

Lyd

Billeder

Talebobler/forgrening

TEST DOKUMENTATION

Tænke-Høj Test

Bert test Klik her for at se vores den fulde Tænke-Høj Test dokumentation

BERT TEST

Vi har fortaget en Bert test for at afprøve om vores forventninger på specifikke punkter om animationen, stemmer overens med . Bert test Klik her for at se vores Bert dokumentation

FERNISERING

TRELLO

trello Klik her for at se vores trello board

BURN-DOWN CHART

burn-down Chart